Provozovatelé restaurací, barů, kaváren a bister kvůli pandemii coronaviru zažívají těžké časy. Přesto ale letos vzniklo 842 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství (NACE 56) a celkový počet společností v tomto segmentu dosáhl 22 205. Detailnější analýza Bisnode však ukázala, že nových podniků vzniká méně než v předchozích letech.
Na jaře musely mít z důvodu boje s koronavirem všechny restaurace zavřeno, s příchodem druhé vlny pandemie se omezuje jejich otevírací doba. „I přes radikální zásahy ze strany státu, podnikatelé letos rozjíždějí nový gastrobyznys, nicméně ve srovnání s předchozími lety jsou opatrnější. Letos založili 842 nových firem, což je o 16 % méně, než ve stejném období loňského roku a o 29 % méně než v roce 2018. “ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že celkový počet nově založených firem napříč všemi obory podnikání meziročně propadl o 11 %. „Pokud počet nově vzniklých firem meziročně propadl o 11 % a počet nových firem v segmentu stravování a pohostinství meziročně klesl o 16 %, je zřejmé, že se podnikatelé v gastrobyznysu prožívají velmi obtížné období,“ uzavřela Petra Štěpánová z Bisnode.
Od začátku roku zaniklo 390 společností. To je meziročně o 10 % méně, ale o 37 % více než v roce 2018. Podle databází Bisnode je celkový počet společností, které podnikají ve stravování a pohostinství, 22 205, což je nejvyšší hodnota za posledních deset let.
Vývoj počtu firem (a.s. a s.r.o.) s předmětem činnosti stravování a pohostinství (NACE 56) v letech 2010 až 2020 (do 30. 8.)*
Rok |
Počet založených |
Počet zrušených |
Celkový počet |
2010 |
1 253 |
139 |
10 277 |
2011 |
1 137 |
151 |
11 158 |
2012 |
1 289 |
150 |
12 087 |
2013 |
1 234 |
162 |
13 060 |
2014 |
1 473 |
192 |
14 166 |
2015 |
1 594 |
246 |
15 505 |
2016 |
2 558 |
294 |
17 496 |
2017 |
2 152 |
396 |
19 354 |
2018 |
1 722 |
467 |
20 725 |
2019 |
1 445 |
621 |
21 592 |
2020* |
842 |
390 |
22 205 |
Zdroj: Bisnode
Ilustrace Pixabay.com