Ceny vajec se opět dostávají pod výrobní náklady. Drůbežáři mají za sebou přibližně roční období, kdy realizovali na trhu konzumní vejce se ziskem. Kolem letošních Velikonoc se však situace začala měnit a ceny této komodity se propadly. Informace zazněla v Praze na tiskové konferenci Agrární komory ČR.
Zlomem se staly velikonoční svátky, kdy ze dne na den skokově klesla cena zemědělského výrobce. Navíc nebyl o vejce zájem, neboť se obchodníci předzásobili a také poklesl zájem spotřebitelů.
Bohužel spotřebitel poznal i pozná nízké ceny pro výrobce jen málo, neboť marže obchodníků a DPH činí v mnoha případechskoro 40 % a tak celkové zvýšení spotřebitelské ceny je včetně DPH více než padesátiprocentní.
Bohužel situace je tak vyhrocená, že chovatelé díky nízkým nákupním cenám musí nyní zabíjet hejna nosnic předčasně. Přitom investovali velké finanční prostředky do rekonstrukcí a nových kapacit pro chov slepic, na všem se podílel stát i EU. Teď se jim měly investice vracet tím, že se vejce budou prodávat za přiměřené ceny. Nestalo se a v obchodních řetězcích se především nabízeji vejce dovážená z Lotyšska a Polska.
V současné době je v ČR kapacita chovů pro nosnice tak vysoká , že zaručuje možnost zásobit celý náš trh vejci tuzemského původu. Jde zřejmě o první potravinářskou komoditu, která může republice zajistit soběstačnnost. Pro představu, v lednu 2013 se na českých farmách vyprodukovalo 6 milionů vajec.
(tz)