INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V rámci oficiální návštěvy slovinského prezidenta Boruta Pahora připravilo ve čtvrtek 18. února Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Velvyslanectvím Slovinské republiky Diskuzi o možnostech investování ve Slovinsku. Akce se pod vedením náměstka ministra Jiřího Havlíčka zúčastnilo několik vysoce postavených představitelů Slovinska v čele s ministrem infrastruktury Peterem Gašperšičem. Představena byla řada investičních příležitostí v různých oblastech.

O dobré zkušenosti z nákupu uznávaného slovinského výrobce minerálních vod Radenska se podělil ředitel společnosti Kofola Jannis Samaras. Slovinsko se totiž stále více prosazuje jako zajímavá destinace pro české investice – o čemž svědčí realizace několika úspěšných akvizic. Kromě Radenske lze uvést například převzetí skupiny Litostroj Power ze strany podniku Energo-Pro nebo podniku Savatech ze strany České gumárenské společnosti.

České podniky vnímají Slovinsko jako odrazový můstek pro trhy států jihovýchodní Evropy, kde slovinské firmy mohou nabídnout vynikající reference a kontakty. Dodatečně výhodné podmínky pro investory tvoří v současnosti prodej státního podílu ve firmách a odprodej špatných pohledávek přenesených na stát.

Kromě privatizace byly na diskuzi představeny větší projekty z oblasti infrastruktury, mezi něž se řadí výstavba druhé železniční tratě mezi Divačou a Koperem, která by umožnila zachování vysokého podílu zboží, převáženého z přístavu do vnitrozemí po železnici. Přístav Koper totiž představuje jeden z hlavních přístavů zemí střední Evropy a umožňuje jejich zboží konkurenceschopnost v středomořském regionu a na zámořských, zejména asijských trzích.

Příležitosti se také ukazují v investicích do turistických kapacit, jelikož Slovinsko nabízí jeden z největších potenciálů pro rozvoj cestovního ruchu s velkými možnostmi v segmentech horského turismu (lyžování, turistika a cyklistika), turismu spojeného s vodou (moře, řeky, jezera, lázně) a v neposlední řadě také gastronomie (víno, regionální kuchyně, agroturistika).

Organizátoři diskuze očekávají nárůst investiční dynamiky, jelikož jsou čeští investoři ve Slovinsku velmi vítaní. Také si přejí, aby se k prohlubování hospodářské spolupráce ještě častěji využívaly kulturní, jazykové a historické vazby, které Česká republika a Slovinsko bohatě nabízejí.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3