Nejlepší absolventi gastronomických oborů a oborů služeb, kteří splnili přísná kritéria během celého studia i praxe, dnes získali ocenění Hospodářské komory České republiky z rukou jejího viceprezidenta Zdeňka Somra. Osvědčení, které bylo předáváno na veletrhu For Gastro v pražských Letňanech, obdrželo 190 absolventů. Slavnostního okamžiku se v areálu PVA Expo Praha zúčastnili kromě čelních představitelů HK ČR také náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Simonea Zikmundová, náměstek ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Jaroslav Fidrmuc či zastupitel hl. města Prahy Patrik Nacher.
Česká manažerská asociace (ČMA) se jako jeden z organizátorů zúčastnila konference Konkurenceschopnost ČR 2017: Digitální společnost, která proběhla dne 29. září 2016 na půdě VŠE. Za řečnickým pultem se vystřídali jak zahraniční hosté, tak čeští odborníci v čele s Pavlem Kysilkou, Josefem Taušerem a Tomášem Prouzou. Hlavním tématem byla nová digitální realita a její vliv na konkurenceschopnost států hodnocených v žebříčku globální konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra (WEF). Česká republika se umístila stejně jako loni na 31. místě ze 138 hodnocených zemí.
Přístup podniků k rizikovému kapitálu, možnosti přijímání dalších opatření v ocelářském průmyslu či zkušenosti se sdílenou ekonomikou byly hlavními tématy formálního zasedání Rady pro konkurenceschopnost 29. září v Bruselu. Delegaci za Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR vedl náměstek ministra Vladimír Bärtl.
Třetina spotřebitelů již nakupuje v malých, specializovaných obchodech. Dvě třetiny zákazníků preferují české potraviny kvůli kvalitě. Tři pětiny rodin pěstují vlastní plodiny a více jak 50 % populace je dokonce zpracovává do vlastních výrobků. Zákazníky maloobchodů čím dále více zajímá původ potravin, v restauracích se ale na zdroj surovin stydí zeptat. Roste nebývalý zájem populace podpořit lokální výrobce, jejichž počet se zvyšuje. Většina obyvatel si myslí, že by větší státní podpora přispěla k udržení podnikání a mladých lidí na venkově. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) představuje společně s Komerční bankou a agenturou Ipsos průzkum ke stavu lokálních producentů a pěstitelů.
Nejenom mít informace, peníze či příležitost k tomu, aby mohla firma vyrábět a poskytovat služby. Důležité je vědět, jak na to a tuto schopnost uvést do praxe, tedy obohatit ji o další hodnoty, které lidé potřebují nebo které jim usnadní, zpříjemní, prodlouží, zachrání život. Možná až příliš teoretizování, řeknete si. Na to při dnešních nárocích lidstva, zvyšující se porodnosti v mnoha končinách zeměkoule a v logických požadavcích postupně zajistit důstojný život většině nebo všem není dost času. Přeháním?
V České republice žije a pracuje početná národnostní menšina Vietnamců. Ve VSR hledají naše firmy tolik potřebné zaměstnance. O tom, jak se utvářejí vzájemné vztahy, jsme hovořili s předsedou Česko-vietnamské společnosti Marcelem Winterem.
Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...