INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

EcobatOd pondělí 9. do neděle 15. září 2024 se po celé Evropě slaví Evropský týden recyklace baterií. Jedná se o 9. ročník této události, která každým rokem připomíná důležitost třídění a recyklace použitých baterií.

Podle nařízení EU z roku 2023 musí do roku 2030 podíl vybraných baterií dosáhnout 73 %, což zahrnuje i povinnost sběru všech typů baterií, včetně baterií z dopravních prostředků, jako jsou elektrické koloběžky, skútry a elektromobily. Češi již v pololetí prolomili další sběrové limity a vytřídili přes 1 165 tun baterií.

Význam recyklace baterií v dnešní době
Během tohoto týdne probíhají v řadě evropských zemí, včetně Česka, místní osvětové kampaně, které mají za cíl informovat a motivovat veřejnost k tomu, aby správně nakládala s použitými bateriemi. „Aktuálním cílem Evropské unie je recyklovat 45 % odpadních baterií uvedených na trh, což se má do roku 2030 ambiciózně zvýšit na 73 %, přičemž bude nutné sbírat všechny typy baterií,“ komentuje Kateřina Vránková, obchodní ředitelka kolektivního systému ECOBAT. „Tento cíl představuje velkou výzvu, zejména s ohledem na rostoucí používání baterií v domácnostech. Každá správně recyklovaná baterie má dnes větší význam než kdy dříve,“ dodává Kateřina Vránková.

Proč je recyklace baterií důležitější než kdy dříve?
Recyklace baterií je klíčová pro ochranu životního prostředí, neboť zabraňuje úniku škodlivých látek, jako jsou těžké kovy, do ovzduší, půdy a vody, a umožňuje opětovné využití cenných surovin, jako je železo, kobalt nebo měď. To nejen šetří přírodní zdroje, ale také snižuje riziko požárů způsobených nesprávně vyhozenými bateriemi. Rostoucí význam recyklace potvrzuje i nárůst prodeje baterií – v České republice se každoročně dostane do oběhu přes 170 milionů kusů spotřebitelských baterií. „Každý obyvatel nakoupí ročně v průměru 17 baterií. V roce 2023 společnost ECOBAT recyklovala průměrně 7 baterií AA na osobu, což znamená, že zůstává asi 10 baterií, které se doma hromadí nebo jsou nesprávně vyhozeny do odpadu,“ doplňuje Kateřina Vránková.

Poslat baterie na recyklaci je velmi snadné
Sběrná síť ECOBAT je rozšířena po celé České republice, kde je téměř v každé obci možné najít nádoby na sběr odpadních baterií. Použité baterie lze odevzdat na veřejných i neveřejných místech. Baterie ze sběrných nádob jsou transportovány na třídicí linky, kde jsou roztříděny podle velikosti a chemického složení. Většina vytříděných baterií je následně odesílána ke zpracování do zahraničí, zejména do Německa, Francie a Lotyšska, zatímco v České republice se zpracovávají pouze olověné baterie, a to v Příbrami. Recyklace baterií funguje v ČR již dvacet let a je finančně podporována výrobci, dovozci a distributory, kteří jsou ze zákona povinni zajistit sběr a nakládání s produkty s ukončenou životností, buď prostřednictvím vlastního sběrného systému, nebo ve spolupráci s ECOBAT.
TIP: Jak se můžete také připojit k oslavám Evropského týdne recyklace baterií (ETRB)?

Na www.ecocheese.cz si zdarma objednejte krabičku ECOCHEESE. Využijete ji na uchovávání vybitých baterií u vás doma, než je odnesete na sběrná místa.

(tz)

Slovo ke dni

  • Radši kašmírový než směsový

    Pomalu se blížíme k podzimu, i když tomu teploty vůbec neodpovídají. Ráda bych se při té příležitosti zamyslela nad spotřebním chováním, protože i sem patří nákup oděvů. Ale nutně to tak být nemusí. Zkusila jsem orientačně spočítat, jak se člověku vyplatí kvalitně zpracovaný kašmírový svetr. Když máte doma kousek ze směsi polyesteru, akrylu, polyakrylu, viskózy, elastanu a možná trochu nepříliš kvalitní vlny, zaplatíte místo osmi až patnácti tisíc zlomek ceny, zhruba od tisícovky do osmnácti stovek. Ale teď přijde druhá část rovnice. Kolikrát ten směsový za sezónu budete muset vyprat? Každé tři až čtyři dny. Protože se v něm drží pachy. Víc chytá špínu. A má horší termoregulační vlastnosti než přírodní materiál na bázi zvířecího chlupu. Ten z kašmíru, a potažmo dalších druhů vlny, vyperete za sezónu jednou. A ve skříni byste měli mít...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Září 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3