INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý komentuje statistiky únorového vývoje průmyslové výroby a stavebnictví, které zveřejnil Český statistický úřad. Po příznivých datech ohledně vývoje inflace a míry nezaměstnanosti nám i dva dnešní údaje bezpochyby přispěly k příznivému vývoji české ekonomiky v současnosti.

Průmyslová výroba vykázala spolehlivý výsledek dosažený tradičními oporami českého průmyslu, kde pouze jeden z tahounů předchozího období – výroba elektronických přístrojů a počítačů – počíná ztrácet dech. Může to být vyvoláno změnou výrobního programu firem; otázka k zamyšlení se může týkat toho, zda nynější výrobní program velmi kapacitních provozů plně koresponduje s aktuální podobou poptávky.

Lze jen doufat, že tento vývoj takto důležitého průmyslového segmentu je jen přechodný, což však nepotvrzuje aktuální stav nových zakázek v tomto odvětví, který předurčuje jeho vývoj na nadcházející měsíce. O to nadějněji však vyhlíží pohled na celkový vývoj nových zakázek, který s vysokou pravděpodobností „zajistí“ velmi slušný výkon průmyslové výroby za celý rok 2015. Dvojciferné tempo růstu nových zakázek může vést až k vyvolání příjemných vzpomínek na předkrizové období let 2006–2007 a velkou pravděpodobnost jejich zopakování v období následujícím.

Tradičně daleko volatilnější data nabízí vývoj stavebnictví, které vedle cyklických vlivů čelí podstatně více dopadům klimatickým, ale i politickým, neboť valná část zakázek inženýrského stavitelství míří směrem k veřejnému sektoru. I zde je aktuální vývoj nejen těkavý, ale i velmi uspokojivý, slibující navíc značný boom nejen po zbývající část letošního roku (jak napovídají údaje o vývoji zahájených staveb a počtu stavebních povolení), ale i v delším časovém horizontu. Rekordně nízké úrokové sazby a zlepšující se parametry trhu práce otevírají další prostor v oblasti bytové výstavby; cyklický vzestup podpořený zaměřením fondů EU v nově zahájeném programovacím období přeje investicím do nových průmyslových, technologických, inovačních a výzkumných lokalit, stejně jako rekonstrukcím veřejných budov; a politická priorita výstavby dopravní infrastruktury podpořená největším Operačním programem by měla být patrná i zde.

Návrat dobrých časů pro průmysl a stavebnictví pro nadcházející řadu příštích měsíců tak oprávněně nastává.

Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3