INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Nový animovaný seriál s tematikou finanční gramotnosti přichází na pomoc všem, kdo se dostali do finančních problémů. Deset spotů, které vznikly pod hlavičkou Fondu dalšího vzdělávání (FDV), příspěvkové organizace Ministerstva práce a sociálních věcí, http://www.zivot-bez-dluhu.cz/poradí, jak zacházet s financemi, a zároveň varují před neuváženým chováním.

Deset animovaných spotů s tematikou finanční gramotnosti bylo vytvořeno v rámci projektu SEKO – „Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí“. Animace zachycují rodinu v modelových situacích a ukazují reakce a emoce, které jí často brání v řešení zásadních finančních problémů. Jednotlivé minutové klipy uchazečům zároveň ukážou správnou cestu, kterou by měli zvolit k nalezení řešení, aby se vyvarovali zbytečných komplikací.

 

 „Chceme předcházet situacím, kdy dluh domácnosti dostane lidi do téměř nevymahatelných exekucí. Na to nestačí jen přepsat zákon, je nutná i osvěta. Fond dalšího vzdělávání proto startuje kampaň, která je zpracována velmi zajímavým a atraktivním způsobem. Taková aktivita má proto plnou podporu Ministerstva práce a sociálních věcí,“ říká Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí.

 

Spoty jsou umístěny na webových stránkách projektu SEKO www.zivot-bez-dluhu.cz. „Smyslem projektu je, aby lidé získali informace o tom, jak se vyhnout zbytečnému předlužení či jak se dostat z dluhové pasti,“ říká Miroslav Procházka, pověřený řízením Fondu dalšího vzdělávání.

 

Animované spoty svým obsahem doplňují Základní školení finanční gramotnosti projektu SEKO. Bezplatné kurzy probíhají po celé České republice a trvají čtyři dny. Půl dne se účastníci věnují tzv. měkkým dovednostem (naučí se například, jak správně napsat životopis a motivační dopis, jak se prezentovat při přijímacím pohovoru apod.), další tři dny patří tématům souvisejícím s financemi – od rodinného rozpočtu, přes smlouvy o úvěrech, možnosti spoření a investování, až po řešení exekucí.

 

Kurzu finanční gramotnosti se mohou účastnit pouze uchazeči o zaměstnání a jeho cílem je naučit nezaměstnané, jak zacházet s penězi. Během kurzu se účastníci kromě osobních financí věnují také tomu, jak zlepšit své uplatnění na trhu práce. Školení je zcela zdarma a  prozatím jej absolvovalo přes devět tisíc nezaměstnaných.

 

Projekt Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Projekt poběží do října 2015. 

 

Deset spotů, deset rad:

 

  • Bohatí a chudí, všichni musí počítat - Šetřit a myslet na zadní vrátka musí bohatí i chudí.

  • Šetřením na maličkostech hodně uspoříme - Mnoho peněz utratíme za zdánlivé maličkosti. Právě na nich můžeme hodně ušetřit.

  • Dluhová past – vytloukání klínu klínem - Řešte problémy s penězi, dokud je čas. Vytloukání klínu klínem je krátkozraké.

  • Debetní nebo kreditní, toť otázka! - Rozlišujte debetní kartu od kreditní.

  • Máš majetek? Půjčíme ti! - Banky nejraději půjčují majetným lidem, chtějí své peníze dostat zpět.

  • Jen ať vidí, že na to máme! - Závistivci za nás účty nezaplatí.

  • Občanské poradny – nebuďte na to sami - Úvěry jsou jako boty. Ty kvalitní nás netlačí.

  • Půjčují bez pravidel… - Ten, kdo půjčí peníze bez pravidel, je bude také bez pravidel vymáhat.

  • RPSN a smlouvy - Víc hlav víc ví. S finančními problémy se obraťte na občanskou poradnu.

  • O chlebu a vodě - Když je nejhůř, musíme se uskrovnit. Ale i špatné časy skončí.

 

SEKO - Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí

 

Hlavním cílem projektu je zvýšit šance klientů Úřadu práce ČR na získání a udržení si zaměstnání prostřednictvím rozvoje jejich socioekonomických kompetencí (SEKO), tedy finanční gramotnosti, prezentačních a komunikačních dovedností, a tím zvýšení jejich šancí na získání a udržení zaměstnání na legálním trhu práce.

 

Vzdělávání v socioekonomických kompetencích zahrnuje informace nejen o základní prevenci předlužení, ale i informace o dalších sociálních dovednostech, které jsou nutné pro uplatnění uchazečů o zaměstnání na trhu práce. Základní orientace v oblasti financí a tvorby domácího rozpočtu pro osoby ohrožené dluhovou pastí či osoby v dluhové pasti, je jednou z klíčových kompetencí, které občanům umožňují nejen získat práci na legálním trhu práce, ale také si ji udržet a vést plnohodnotný občanský život. Další dovednosti, jako je správné sepsání životopisu, zlepšení prezentačních a komunikačních dovedností, vyhledávání pracovních příležitostí přes internet apod. napomohou této cílové skupině se lépe uplatnit na trhu práce.

 

V rámci projektu bude v základním školení ve finanční gramotnosti vzděláno 25 000 osob po celé ČR. Zároveň bude interními lektory FDV proškoleno 360 uchazečů o zaměstnání v rekvalifikačních kurzech Lektor dalšího vzdělávání a Konzultant pro prevenci předlužení v osobních financích. Absolventům rekvalifikačního kurzu Lektor bude poskytnuta praxe v rámci základního školení realizovaného projektem.

 

Fond dalšího vzdělávání (FDV)

 

FDV realizuje aktivity spadající do oblasti:

 

  • další vzdělávání jednotlivců včetně stáží pro mladé absolventy a pro další cílové skupiny

  • poradenství v oblasti dalšího vzdělávání

  • tvorba a rozvoj regulačních nástrojů dalšího vzdělávání, zejména tvorba a aktualizace Národní soustavy povolání

  • šíření informací, propagace a osvěta v oblasti dalšího vzdělávání

    V současnosti probíhají mj. následující projekty:

 

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3