Co si představíte pod slovem kvalita? Každý asi něco jiného. Knihu, v níž najdeme životní moudro a inspiraci, šťavnatý párek z nešizených surovin, postel, na niž se můžeme spolehnout, stejně tak jako pěkný vztah zákazníka a prodávajícího, nebo službu, za niž rádi zaplatíme. Kvalita je cosi, co se prolíná našimi životy i přáními, je to cesta za podstatou i smyslem konání. Již třicet let ji prosazuje v nejrozmanitějších úrovních do manažerské práce, businessu, činnosti úřadů, organizací, škol, jednotlivců a dalších subjektů Česká společnost pro jakost. V jejím čele stojí výkonný ředitel Ing. Petr Koten:
Asociace ABSL ocenila firmy, které v uplynulém roce nejvíce přispěly k rozvoji oboru podnikových služeb v České republice a díky inovativním projektům zvýšily standard poskytovaných služeb, zákaznické zkušenosti, rozvoje talentů a pracovního prostředí.
Ti, kdož byli u začátků České společnosti pro jakost, na tu dobu rádi vzpomínají. Byla naplněna novátorským pohledem a chutí tvořit zajímavá východiska k tomu, aby se firmám, organizacím i jednotlivcům dařilo lépe a aby se učili, jak na to. Ti, kteří se podílejí na tvorbě jejího programu dnes, zase rádi naslouchají vyprávění nadšenců, kteří jako jedni z prvních začali systémové prosazování kvality v ekonomice i životě spotřebitelů, koncových zákazníků, popularizovat. Ale hlavně prostřednictvích rozmanitých nástrojů a metod uvádět do praxe. Česká společnost pro jakost slaví letos 30. narozeniny. Jak se na historii i současnost dívá předsedkyně Ing. Elena Stibůrková?
Česká společnost pro jakost pořádá ve dvouletých intervalech konferenci From Farm To Fork, zaměřenou na oblast kvality a bezpečnosti potravin v celém potravinovém řetězci, tedy od zemědělců přes zpracovatele, obchodníky až po veřejné stravování. Tradičním partnerem konference je Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Kromě zmíněných témat bude letos pozornost věnována také aktuálnímu tématu – digitalizaci a robotizaci v zemědělství a potravinářství.
Kvalita a chuť potravin neztrácí ani v tak zvláštní době, jako je ta dnešní, na významu, ba právě naopak. Každá radost, kterou si mohou lidé svobodně dopřát, je o to cennější v situaci, kdy se jiných musí na čas zříct.
Nejvýznamnější vědecké ocenění v České republice, Akademickou prémii, letos obdrželi čtyři vynikající vědci, kteří patří k mezinárodním špičkám ve svých oborech: Petr Šittner z Fyzikálního ústavu, Pavel Zemánek z Ústavu přístrojové techniky, Leoš Valášek z Mikrobiologického ústavu a Jitka Klimešová z Botanického ústavu AV ČR.
Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...