Na společný evropský trh jen s tím správným dokladem. Pro výrobce zdravotnických prostředků v době pandemie to platí dvojnásob. Víc vysvětlil v našem rozhovoru náměstek ministra průmyslu a obchodu Jan Dejl.
Již od 1. června mají čeští inovátoři možnost přihlásit se do dalšího ročníku Mezinárodní soutěže inovací (Quality Innovation Award 2020). Soutěž je pořádána pod záštitou Evropské organizace pro kvalitu, přičemž v České republice ji organizuje Česká společnost pro jakost za podpory Asociace inovačního podnikání ČR. O soutěži jsme hovořili s ředitelem České společnosti pro jakost Ing. Petrem Kotenem.
Čeští výrobci potravin dokážou dělat zázraky. Ať vaří knedlíky nebo produkují uzeniny, pečou chleba nebo dorty, ladí receptury na neobvyklá piva, perníky nebo kávy, míchají bylinkové čaje či nabízejí neskutečně chutné sýry. Dalo by se jmenovat do nekonečna, kolik dobrot již hodnotili porotci České a Dětské chuťovky, soutěží, které většina potravinářů už dobře zná. Jaké bude letošní klání? Kdo se přihlásí a kdo získá v říjnu cenu? Na odpovědi je ještě brzy. S ředitelem projektu Česká chuťovka, Ing. Josefem Sléhou, CSc., však bylo i tak o čem povídat:
Říká se, že kvalita se chválí sama, a něco na tom nepochybně je. Každopádně na vás ale prvoplánově nekřičí z billboardů, televize či nevyskakuje z oken placené reklamy na internetu. Astronomické náklady na reklamu a kvalita výrobku není jedno a totéž, to už mnozí spotřebitelé dokáží rozlišit.
Mít jistotu, že si v prodejně obchodního řetězce koupíme jen to nejlepší, nejbezpečnější a vysoce kvalitní z české zemědělské produkce, to je přání většiny spotřebitelů. K tomu, aby se mohlo plnit, existuje významný nástroj, který se jmenuje GLOBALG.A.P. Certifikace na jeho základě poskytuje v České republice Česká společnost pro jakost. Manažerka certifikací GLOBALG.A.P. v ČSJ Ing. Veronika Krejčová vysvětlila:
Nedávná omezení, která ovlivnila prakticky všechny organizace, způsobená opatřeními pro „boj“ s koronavirem, udělala „čáru přes rozpočet“ mnoha aktivitám a projektům. Pro některé se hledají nové vhodnější termíny nebo se upravují jejich zaměření, a některé byly více či méně omezeny. Vyhlášení dalšího ročníku soutěže Ambasador kvality ČR mezi ně nepatří. Nezávislé posouzení je vhodnou zpětnou vazbou pro vedení organizace, že je na dobré cestě k podnikatelskému úspěchu, což platí zvlášť pro současné krizové období. Účast v soutěži neohrozí ani zotavující se rozpočty organizací. O ceně Ambasador kvality jsme hovořili s Ing. Petrem Kotenem, MBA, ředitelem České společnosti pro jakost, která je vyhlašovatelem této ceny.
Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...