INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ceny akcií stouply v posledních měsících podstatně rychleji než firemní zisky. V absolutním vyjádření ocenění akcií měrou vzrostlo, ale i tak zůstává zejména v Evropě na rozumné hodnotě. V dnešní době se za průměrnou americkou akcii v indexu S&P 500 platí zhruba o 10 až 15 % méně než činí průměr za posledních dvacet let. Zajímavou investiční příležitost přitom představují akcie s vysokými dividendami.  

Evropské akcie měřené indexem MSCI Europe jsou v průměru ještě o něco levnější, s poměrem ceny k ziskům ve výši 12,3. To odpovídá slevě 15 až 20 %. „Vyloučíme-li roky extrémního přecenění v letech 1998 až 2000 v době internetové bubliny, nejsou ceny příliš vzdáleny historickému průměru,“ říká Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost a dodává: „Navzdory vyšším cenám akcií a vyšším úrokovým sazbám zůstává mezi akciemi a dluhopisy velká oceňovací propast.“

 

Právě tuto mezeru může překonat pouze ohromující burzovní boom nebo „normalizace“ dluhopisových sazeb. Pravděpodobnějším scénářem je spíše druhá možnost – tedy další růst úrokových sazeb. „Jak je všeobecně známo, stoupají-li úrokové sazby, klesají ceny dluhopisů. Proto jsou pro nás akcie i nadále nejlepší a v podstatě jedinou možností pro rozumnou návratnost investice,“ vysvětluje důvody pro nákup akcií Aleš Prandstetter. 

 

Investoři by se měli také při nákupu cenných papírů více zajímat o akcie s vysokými dividendami. „Dividendový výnos u průměrné evropské akcie je 3,45 %. Vysoké výplaty zisku obvykle značí stabilnější návratnost investice a vykazuje silnou tendenci ke zpětnému odkupu akcií nebo převzetí,“ komentuje Aleš Prandstetter. Výplata dividend je také znakem efektivní finanční politiky společnosti, v jejímž rámci se spouštějí pouze projekty s nejvyšší ziskovostí a přebytečná hotovost se ve firmě zbytečně nekumuluje ani neutrácí za nevýhodné projekty.

 

Dividendy jsou také důrazným signálem, že cílem společnosti je budování stabilní odměny pro akcionáře. Vysoká, udržitelná a rostoucí dividenda představuje punc kvality. „Pro investora představují vysoké dividendy relativně stabilních společností dobrou alternativu k nízkým výnosům z dluhopisů. Investoři by si měli uvědomit, že akcie společností, které rozdělují vysoké procento zisků, podávají v dlouhodobém horizontu stabilnější výkon než jejich bezdividendové protějšky ze stejného odvětví,“ uzavírá Aleš Prandstett.

(tz)

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3