Množství padělaných léčiv se postupně stává celosvětovým problémem: dosahuje neúnosných rozměrů a fatálně ohrožuje společnost především v určitých regionech. WHO (World Health Organisation) uvádí reálné odhady prodeje padělaných medikamentů, a to v celosvětovém měřítku jen v roce 2010, v hodnotě 75 mld. USD. V mnoha zemích Afriky, části Asie a Latinské Ameriky jsou oblasti, kde je více než 30 % léčiv na trhu paděláno! V některých oblastech bývalého Sovětského svazu činí prodej padělků více než 20 % tržního podílu! V nejvyspělejších zemích s efektivním regulačním systémem a s fungující kontrolou je podíl padělaných léčiv sice pod hranicí 1 %, ale pozvolna roste.
Na mezinárodní konferenci Šetrné budovy 2013, která proběhla minulý týden v Praze, ocenil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa stavitele českých budov, které získaly environmentální certifikaci. Přítomným zástupcům investorů předal ministr čestná uznání České rady pro šetrné budovy. Akce se v průběhu dne zúčastnilo zhruba 400 lidí.Na profesionální části konference vystoupilo pře 50 předních expertů ze sedmi zemí světa.
Firma SAPRIL s.r.o. byla úspěšně certifikována podle standardu FSC (Forest Stewardship Council) a zařadila se tak mezi vyspělé, ekologicky zaměřené společnosti. Slavnostní předání certifikátu proběhlo za přítomnosti představitelů SAPRIL s.r.o. a Bureau Veritas v sídle obalové společnosti v Mostě.
Česká společnost pro jakost úspěšně podstoupila validaci ze strany EFQM a získala prestižní mezinárodní ocenění EFQM Committed to Excellence. V současné době je jedinou organizací v ČR, která drží toto ocenění.
Český akreditační systém dostal předčasný dárek k Mezinárodnímu dni akreditace, který se celosvětově slaví vždy 9. června. Dne 10. května vstoupil v účinnost nový zákon, na který se celá akreditační komunita těšila, a který by měl naplnit mnohá očekávání zejména akreditovaných subjektů posuzování shody (subjekty).
Kvalita potravin se opakovaně vrací do hledáčku médií, spíše se už tématu věnují průběžně. Vytváří to určitý, tolik vítaný tlak na obchod, dodavatele, výrobu – byť možná zatím možná bez dostatečně viditelných (pro spotřebitele) výsledků. V rámci diskuzí zaznívají různé názory a občasný prostor v médiích dostává i Sdružení českých spotřebitelů (dále SČS). Pro SČS je bezpečnost a kvalita potravin trvalou prioritou, na níž se soustřeďuje dlouhodobě a systematicky. Umožňuje to mj. spolupráce v České technologické platformě pro potraviny, v jejímž rámci již několik let SČS řídí a koordinuje práci Pracovní skupiny Potraviny a spotřebitel.
Byl to mimořádný zážitek. Nakladatelský dům Grada uspořádal 11. září v Praze tiskovou konferenci, na níž představil, jaké zajímavé tituly do konce tohoto roku vydá. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Vystupující aktéři včetně několika autorů byli rychlí, dynamičtí a časově úsporní. Přesto dokázali sdělit vše, co bylo v plánu. Za hodinu čistého času jsme se dověděli spousty informací nabitých emocemi, vtipem i zaujetím pro věc. Bylo to velmi poutavé divadlo, nikdo neusínal a všichni jsme hořeli zvědavostí. Co mne ještě zaujalo, bylo oblečení přítomných odbornic. Osobnosti, o nichž by si leckdo myslel, že jsou to introverti a knihomolové neznající nic víc než písmenka na papíru, byly oděny s šarmem, vkusem a nápaditostí. Takže to celé dění byla tak trochu i módní přehlídka. Což vůbec neškodilo. Ženskému osazenstvu Grady to totiž náramně...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...