O víkendu proběhlo ve Vídni vyhlášení celosvětové ekologické soutěže Energy Globe Award. Mezi dvacet nejlepších ekologických projektů minulého roku na světě (celkem se účastní 187 států) se dostala i obec Hostětín ze Zlínského kraje. Vítěz národního kola soutěže, které už třináctým rokem v Česku pořádá společnost E.ON, bojoval o prvenství v kategorii Vzduch s dalšími třemi projekty. Odbornou porotu, které předsedá Maneka Gándhí, ale nejvíce zaujal projekt společnosti Carbon Recycling International z Islandu.
K potřebným doputuje opět více potravin. Albert se zavázal zdvojnásobit své dary České federaci potravinových bank. K lidem v nouzi se letos z jeho obchodů dostane 1 600 tun neprodaných potravin. Toto množství představuje 64 plně naložených kamionů.
Třináctý ročník soutěže E.ON Energy Globe je tu. Odborná porota aktuálně vybírá z téměř třech stovek nominovaných projektů. O počátcích soutěže, zajímavých účastnících i o širším přístupu společnosti E.ON k udržitelnosti se vyjádřil předseda představenstva Martin Záklasník.
Dovolujeme si Vám připomenout, že jarní kolo Sbírky potravin se i přes přetrvávající komplikovanou situaci způsobenou koronavirem uskuteční v sobotu 24. dubna 2021. Lidé budou moci v tento den od 8 do 18 hodin věnovat trvanlivé potraviny nebo drogistické zboží ve více než osmi stech obchodech po celé České republice.
Letošní celosvětová kampaň Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) Global Money Week (GMW) je za námi. Česká republika se do ní zapojila společně se 174 jinými zeměmi.
Dvanáct vítězů už je známých. Letos se hledá třináctý. V lednu se rozběhlo další kolo hledání nejlepšího ekologického projektu ČR v rámci soutěže E.ON Energy Globe. Kdo doplní předloňské vítěze Nesnězeno nebo loňského absolutního šampiona obec Hostětín? Přihlašování projektů pořadatelé prodlužují do 21. března a hlásí jednu novinku.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...