Největší on-line obchod Alza otvírá prodejnu budoucnosti. Nebude v ní žádný personál. Přesto obslouží denně až tisíc zákazníků. Není třeba se ptát, co s volnými prodavači. Žádní nejsou, respektive spousta pracovníků chybí ve všech oborech. Na otázku, zda čtvrtá průmyslová (digitální) revoluce nepřipraví člověka o práci, nám Alza dává jasnou odpověď. Ještě by mě zajímalo, zda prodejny bez živé obsluhy budou moci mít otevřeno i o svátcích. Vsadím se, že ne, i když uzavření prodejen zdůvodňovali poslanci snahou dát zaměstnancům v obchodě alespoň někdy volno. Ale to byla jen výmluva, že?Pavel Kačer
Nejrychleji rostoucí měna v loňském roce – bitcoin – není výtvorem žádné banky ani státu. Proto její hodnota v loňském roce přímo raketově stoupala. Jak známo, jedná se o počítačovou kryptoměnu, již nelze na rotačce tisknout do nekonečna. Vznikla právě proto jako reakce na tzv. kvantitativní uvolňování, naprosto zběsilé vydávání dolarů, eur a dalších peněz do oběhu. To s bitcoinem jednoduše nejde. Nemá smysl, abychom všichni nakupovali bitcoiny, které si drží, případně zvyšují, svou reálnou hodnotu, a tím se snažili ochránit své úspory. Přáli bychom si, aby centrální banky nedělaly s našimi penězi podivné experimenty a vrátily se k obvyklé emisní praxi. Věřme, že rok 2018 bude znamenat návrat k rozumu a místo uvolňování budeme svědky utahování měnové politiky. Pavel Kačer
Koncem října jsem měla příležitost ochutnat vánoční cukroví od Penamu, tedy fabriky, která by pečivem dokázala zásobovat snad celou zeměkouli. Nebylo to samoúčelné, ale doslova nutností. Musela jsem. Bylo to při udělování cen Česká chuťovka, kam se Penam také přihlásil, a mimo jiné i svým vánočním cukrovím. Vedla jsem porotu, která udělovala novinářské ceny a povinností bylo ochutnávat a hodnotit. Přiznám se, na cukroví mám nos, peču ho sama ráda a ledascos z kulinářských kouzel jsem pochytila od mojí babičky, kuchařky a cukrářky vyhlášené i vystudované. Vánočního cukroví jsem smlsala za celý svůj život hodně a tak dokáži srovnávat. To z Penamu mi chutnalo náramně. Byla to klasika s vyváženými chutěmi, tvary i barvami. Cukroví pravé vánoční, klasika, která má políčeno na vaše smysly dřív, než na ni pomyslíte. Přesvědčila jsem se, že i velkovýroba může spotřebitele potěšit a nabídnout pečivo, na které člověk rád vzpomíná a pro něž se rád vrací. Na návštěvu i do prodejny. Eva Brixi
Předvánoční setkávání bývá vždy malým balzámem na duši. Člověk posedí, poslechne si, zeptá se, s tím i oním prohodí pár slov, ochutná cukroví, které ještě doma není napečeno, a domů odchází tak nějak jinak a vánočněji naladěn. Je to správné. Měla jsem tu čest potkat se s řadou známých tváří na takové sešlosti, již společně s TOP HOTELEM Praha uspořádal 29. listopadu Klub manažerek ČMA, který už 21 let vede PhDr. Lenka Tomešová. A musím potvrdit, že mi bylo báječně. Nejen proto, že jsem si mohla nazdobit svůj malý svícen z větviček, plátků suchého pomeranče, ořechů a skořice, okusit letošní první vanilkové rohlíčky nebo si vyměnit pár pozdravů se známými tvářemi. Toho večera, báječně zorganizovaného, si však vážím i proto, že se na něm sešly ženy, které to s časem vůbec nemají jednoduché, podnikatelky a manažerky, pro něž je toto období mnohonásobně náročnější, než pro jejich mužské protějšky. Je až neuvěřitelné, jak dokázaly být v pohodě, jak si společné chvíle užívaly. Jak dokázaly odložit myšlenky profesní, a ponechaly jen ty, které už voněly jehličím a kořením. Eva Brixi
Češi nemají moře, ale zato dokonalou soustavu rybníků už od dob jejich zakladatele Jakuba Krčína. Naučili se chovat sladkovodní ryby, mezi nimiž je nekorunovaným králem kapr. Chutí se vyrovná nejlepším mořským rybám. A jak je známo, protože se chová za stejných podmínek jako před několika sty lety, jeho maso se dostává na stůl v bio kvalitě. Kapr však má tu smůlu, že je považován za sezónní pokrm, za vánoční a částečně velikonoční (postní) jídlo. Velkou část produkce proto vyvážejí rybáři do zahraničí, i do zemí, kde je na trhu obrovská nabídka mořských plodů. Zkuste letos připravit rybí maso ještě jinak než smažené s rybím salátem. Kdo ochutnal například tatarský biftek z kapra, ví, že jíst se dá zároveň zdravě a s maximálním kulinářským požitkem. Pavel Kačer
Češi změnili své stravovací návyky. Jak ukazuje poslední statistika, snědí mnohem více masa, ovoce a zeleniny než v socializmu. Není pochyb, že dnešní jídelníček je z hlediska složení jednotlivých druhů potravin zdravější a také nákladnější. Nejvíce vzrostla spotřeba drůbeže, za 55 let jedenáckrát. Maso kuřat, krůt, hus a kachen je levné, navíc ho lze kdykoli koupit čerstvé, mražené i porcované nebo zpracované do potravinářských výrobků. Rostoucí obliba zeleniny a ovoce se opírá hlavně o dovozy. Nabídka je velmi pestrá a cenově dostupná. Lidé se rovněž méně spoléhají na samozásobení, víc nakupují. Řekl bych, že náš jídelníček je celkem v pořádku, jen ty porce by mohly být menší. Ne podvýživa, nedostatek určitých živin v potravě, ale nadváha představuje největší problém. Pavel Kačer
Mnoho z nás na novoroční předsevzetí zanevřela. Nedivím se. Vždycky, když si nějaké dávám, nakonec jsem z něj vystresovaná. Jednoduše proto, že si do hlavy člověk vtiskne slovo musím. O to víc mám chuť na čokoládu, ke které bych začátkem ledna neměla ani přivonět. O to víc mě rozčiluje, že v jógovém studiu je každé úterý pořádná zima a vlastně se mi tam vůbec nechce. A tak jsem nad předsevzetími zlomila hůl. Takhle to prostě nemá smysl. Teď to dělám jinak. Sepisuju si cíle. A každý den, podle zásad Čtyř dohod, velmi inspirativního filozofického díla, dělám to nejlepší, co v daný moment mohu. Ne více, ne méně. Tak, aby mi činila každá moje volba radost. Slovo musím jsem vygumovala ze scénářů, které si v hlavě vytvářím. A nahradila je pocitem hřejivého potěšení, kdy je srdce, mysl i čin v rovnováze. A tak si jógu zacvičím doma, pěkně v...
Uplynutím platnosti patentu průmyslověprávní ochrana léčiva nebo účinné látky na ochranu rostlin nemusí končit V důsledku období, které uplyne mezi podáním patentové přihlášky na nový léčivý přípravek a jeho registrací, není doba patentové ochrany vždy postačující k pokrytí investic vložených do výzkumu. Obdobná situace je i v rostlinolékařské oblasti.
Pokračování ...